Slapen in een verdedigingstoren

Kaukasus, Boven-Omalo. Ik slaap hier in een voormalige verdedigingstoren. Zo een waar de Omaloërs vroeger noodgedwongen in woonden om het hoofd te bieden aan de Noord-Kaukasische volkeren, die hier af en toe de helling af kwamen

Omhoog naar de Kaukasus

‘Niks met varkensvlees kopen, hoor’, waarschuwt mijn gids Salome als we lunchinkopen gaan doen voor onze tocht omhoog naar Tusheti, een nationaal park in de Georgische Kaukasus. ‘De mensen in Tusheti denken dat varkens ongeluk brengen,

Op zoek naar Rudolf in Fins Lapland

Wandelen door dit landschap is als wandelen door een levende kerstkaart. Na drie dagen zwoegen zie ik dan eindelijk een rendier. Rudolf?

Wandelen en fietsen in de beeldschone Minho

De wijngaarden en moestuinen vormen een schitterend patchwork en de zandstrandjes langs de Minho nodigen mij uit voor een frisse duik.

Fossielen zoeken aan de Jurakust

We zijn op het strand van Lyme Regis, aan de kust van Dorset. Dit is een van de beste stranden langs de zuidkust van Engeland om fossielen te zoeken.

Onderweg in een witte stille wereld

Het berglandschap is gehuld in een witte deken, de lucht is strakblauw en duizenden diamantje fonkelen op de sneeuw in de zon.

Gezinsvakantie Oostenrijk – kidshotel met een sterretje

'Benjamin wilde hiernaartoe. Omdat je hier zo goed kan skiën. Hij heeft elke ochtend les, daarna gaat hij lunchen in de Sterretjesclub.’

Dark Sky Terschelling – wandelen in het donker

Wauw, die grote baan sterren is de Melkweg. Die heb ik, behalve die ene keer kamperend in Namibië, nog nooit zo goed kunnen zien.

Balanceren tussen Frankrijk en België langs “de Schreve”

Mijn liefde voor de Schreve heeft ook met lekker eten en drinken te maken. In de herbergen raak ik gemakkelijk aan de praat met andere stamgasten.

Snorkelen met orka’s

De boot is muisstil als majestueuze rugvinnen opdoemen en de ene na de andere orka zijn kop uit het water steekt. Natuurpracht in zwart-wit.

Blaf-avonturen op de Kungsleden, Zweeds-Lapland

Het állermooiste dat je hier in Zweeds-Lapland kunt doen met de hondenslee is een meerdaagse trekking over de Kungsleden (Koningspad).

Wandelen in Puglia, deel 5 – het spoor van zout

Gisteravond overnachtte ik in de agriturismo van Sergio en Adelaide, gelegen aan de route, waar je wordt ondergedompeld in gastvrijheid.

Wandelen in Puglia, deel 4 – De tweede bloei

Ik had me voorgesteld dat het landschap in Puglia er, na weer zo’n hete zomer, dor en droog bij zou liggen. Maar niets is minder waar.

Wandelen in Puglia, deel 3 – gli Pagliari

Het smalle kustpad voert me naar een vreemdsoortig rond bouwsel midden in het veld dat luistert naar de naam Pagliaro.

Wandelen in Puglia, deel 2 – Albanië in zicht

Na een paar uur bereik ik de meest oostelijke kaap van Italië: Capo Punta Palascia. Een slanke, witte vuurtoren rijst als een baken uit zee.

Wandelen in Puglia, deel 1- 50 miljoen olijfbomen

58 kilometer rotskust afgewisseld met fraaie baaitjes, kleine vissersdorpen en dat alles tegen het decor van de azuurblauwe Mediterrannée.