reisverhaal schrijven

5 tips voor het schrijven van een reisverhaal

Zo blijf jij je lezer boeien!

Oké, er kan nu nog niet gereisd worden, maar dat we over een tijdje weer officieel de landsgrenzen over mogen, daar ben ik van overtuigd. Ook al ben ik net terug van een camperreis van één jaar, als ik terugdenk aan al die bijzondere mensen, verrassende bestemmingen en, toegegeven, soms ook de minder leuke reisperikelen, dan kan ik niet wachten om mijn spullen te pakken. Hup, zo snel mogelijk weer onderweg naar het onbekende.

Het is heel leuk om je ervaringen op te schrijven en er een reisverhaal van te maken. Of je dat nou voor jezelf doet in een dagboek of bijvoorbeeld je Polarsteps account, of voor anderen in een reisblog. Maar hoe schrijf je nou een onderhoudend verhaal dat leuk is om terug te lezen en waarmee je anderen weet te boeien?

Met deze vijf tips zit jij goed!

  1. Bereid je voor

Dat lijkt een open deur, maar verdiep je voor vertrek goed in de bestemming die je gaat bezoeken. Welke informatie kun je erover vinden? Wat is er al over geschreven? Lees je in en kijk of je vooraf al vragen kunt verzinnen die je in je reisverhaal zou willen beantwoorden.

  1. Kies een invalshoek

Want dat zou meteen een mooie kapstok kunnen zijn voor je tekst. Er is in reisboeken en online al zoveel geschreven over welke uithoek van de aarde dan ook, dat we echt wel weten hoe lekker het is om te chillen in een helderblauwe Griekse baai of hoe adembenemend het is om het Noorderlicht in Lapland te zien. Kijk eens of je de clichés kunt vermijden en ga op zoek naar een onderwerp waar nog niet zoveel over geschreven is. Verras je lezer met een bijzonder detail of grappige gebeurtenis en hang daar je verhaal aan op.

De ware ontwikkelingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen,

maar waarnemen met nieuwe ogen.

~

Marcel Proust

  1. Maak notities

Bij het schrijven van mijn eigen reisverhalen en -blogs heb ik lange tijd geprobeerd te putten uit mijn herinneringen. Het maken van aantekeningen tussendoor vond ik te veel afleiden van mijn ervaring ‘an sich’ en ik wilde tijdens mijn reis zoveel mogelijk in het moment zijn. Dat is een nobel streven, maar voor mij ging die vlieger niet op. Want wanneer ik diezelfde avond of in de dagen daarna aan mijn artikel werkte, moest ik toch wel heel diep in mijn geheugen graven. Mijn herinneringen waren weer overspoeld met nieuwe indrukken waardoor ik de leuke details van een paar dagen daarvoor gewoon vergeten was. Mijn advies, neem een klein notitieboekje mee in je rugzak en schrijf, dat kan gewoon in steekwoorden, op wat je belangrijk vindt. Dat scheelt je een hoop onnodig gepieker en gepeins achteraf.

  1. Wees eerlijk

Hoe leuk het ook is om te reizen, het is echt niet een en al romantiek wat de klok slaat, en dat weet je lezer ook. Wees daarom eerlijk over wat je meemaakt en als iets tegenvalt, maak het dan niet mooier dan het is. Dat is niet alleen prettig voor jou, want je hoeft niets te verbloemen, maar je bent daarmee ook een stuk geloofwaardiger voor jouw lezer. Kijk ook uit met het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden zoals heerlijk, fantastisch, geweldig, prachtig, etc. Natuurlijk onderstreep je daarmee hoe je iets ervaren hebt, maar overdrijf niet en gebruik ze met mate.

  1. Maak het persoonlijk

Algemene beschrijvingen van een land, regio of stad zijn er wat mij betreft al genoeg. Jouw ervaring niet! Persoonlijke verhalen zijn niet alleen veel leuker om te lezen, je bouwt er ook een band met je lezer mee op. En durf persoonlijk te zijn. Wees niet bang om je eigen mening, gevoel of gestuntel te delen. Heel vaak waarderen mensen een gezonde dosis zelfspot en herkennen ze zich in je verhaal.

 

Wil je weten of ik met mijn #verlegjehorizon verhalen iets voor jou kan betekenen? Bel me op 06 – 235 238 65, stuur een mailtje naar patricia@verlegjehorizon.nl of vul het contactformulier in. Tot gauw!

 

Contact

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top