strand Ksamil Albanie

Albanië: gastvrijheid en gezinsgeluk in Ksamil

Na een tussenstop in de badplaats Vlorë rijden we verder zuidwaarts. Hoewel de verkeerschaos van Tirana achter ons ligt, is het op de meeste wegen nog wel steeds goed opletten geblazen. Omdat het landinwaarts sneeuwt en we geen zin hebben in wegpiraten op een smalle haarspeldbocht besluiten we de bergen deze keer te laten voor wat ze zijn en zakken langs de kust af naar wat men noemt de Rivièra van Albanië.

Ksamil strand Albanie

VIP’s

We rijden door levendige plaatsen en stille gehuchten, langs rivieren en groene vlaktes, zien schapen- en geitenhoeders met hun kuddes van de ene naar de andere plek trekken en altijd in de verte de besneeuwde toppen van de Albanese Alpen. Het landschap is mooi en de mensen die we onderweg tegenkomen vriendelijk. We trekken bekijks met onze grote camper en voelen ons een stel VIP’s wanneer mensen zwaaiend langs de kant van de weg staan. Schoolkinderen oefenen graag een woordje Engels met ons en wanneer we water tappen bij een dorpsfonteintje is er altijd wel iemand die belangstellend informeert waar we vandaan komen en waar we naar toe gaan.

Ksamil Albanie

Zwerfafval

Naast al dat moois is er ook veel vervuiling. Heel veel. Iets waar ik deze reis maar niet immuun voor wordt. Plastic, huisraad, bouwafval en huisvuil. Het lijkt wel of overal waar we stoppen een vuilniswagen zijn lading achterwaarts in de berm heeft gekiept. Mijn handen jeuken en het liefst zou ik zakken vol zwerfafval verzamelen, maar er is geen beginnen aan. En er lijkt hier ook niemand wakker van te liggen. Op de route van Elbasan naar het bergdorp Berat zien we een enorme vlakte met hoge ijzeren pompinstallaties, voor de winning van aardolie. Vijvers van dikke zwarte olie bedekken het landschap.

Kolibrievlinder Ksamil Albanie

Veldboeket

We komen aan in Ksamil. De weersvoorspelling voor de komende dagen lijkt gunstig, dus we besluiten te overnachten op de mini-camping van Linda, Alexander en hun dochter Anna. We worden meer dan hartelijk ontvangen. Linda verwelkomt ons met Turkse koffie, snoepjes, een schaaltje sinaasappelen en een boeketje veldbloemen, dat ze speciaal voor mij gaat plukken. Niet alleen wij genieten van het gepamper van Linda, ook de Noorse Kjell, een blonde bonk van een kerel gekleed in tuinbroek en ruithemd, en zijn rottweiler Shura. Kjell is al drie maanden te gast bij Ksamil Caravan Camping, zodra de winter in het Noorden voorbij is rijdt hij weer naar huis, ergens in de buurt van Oslo.

Ksamil Albanie

Lisa

Tegenover de gezellige camping is zwerfhond Lisa pas moeder geworden van 6 allerliefste puppies. Onder een door Alexander gefabriceerd afdakje liggen ze lekker in de schaduw te slapen. Anna knuffelt ze en geeft ze dagelijks te eten, maar dat weerhoudt Lisa er niet van om rond te neuzen in het zwerfafval. Zo nu en dan komt ze thuis met een afgekloven bot of wat gestolen kattenvoer. Wij trakteren het jonge gezin op hondensnoepjes. Spetter vindt dat jonge grut maar niks, maar ik krijg er geen genoeg van en grijp elk excuus aan om de hondjes even te aaien. Het liefst zou ik de hele familie gezellig meenemen in onze camper. Maar de hondjes hebben het goed, hier op hun vaste stek tegenover de camping. Dat is van een heleboel andere straathonden in Albanië niet te zeggen.

Blue Eye Albania

Blue Eye

Het is goed toeven hier in Ksamil. We maken een paar heerlijke wandelingen langs de kust. Ondanks de nachtvorst en de rust in het dorp voelt het zelfs zomers met dat turkooizen water, de stralende zon en het uitzicht op Corfu. Na een paar heerlijke verwendagen vertrekken we, via een bezoek aan de Blue Eye, naar Griekenland. Uitgezwaaid én toegeblaft door die lieve Albanese familie en het voltallige hondenkroost.

Blue Eye Albania

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top