Mostar

Mostar, stad met twee gezichten

De route van Sarajevo over de E73/M17 naar het zuiden van Bosnië-Herzegovina zou er een kunnen zijn uit een reisprogramma. We volgen grotendeels de Neretva rivier die ons via het Jablanicameer (Jablaničko jezero) helemaal naar Mostar voert. We rijden door groene valleien, langs kleine dorpen, viskwekerijen en ruige bergpieken. De zon schijnt volop en de lucht is hemelsblauw, wel even andere koek dan de afgelopen dagen. De ijspegels ontdooien langzaam van onze alkoof en de sneeuwlaag drupt van het dak. We hebben meteen goede zin, zetten een bijpassend muziekje op en rijden opgetogen naar Mostar.

Op steenworp afstand van het oude centrum vinden we een bewaakte parkeerplaats waar we voor een prikkie mogen overnachten. Er is zelfs water en wifi. Hoera!

Mostar

Stari Most

Mostar kent een rijke en veelbewogen geschiedenis en dankt zijn naam aan de Ottomaanse tijd, toen torenwachters (mostari) in de smiezen hielden wie er via de houten brug de stad in en uit gingen. Deze houten brug werd in de 16e eeuw vervangen door een meesterwerk van barokke Ottomaanse architectuur. De Stari Most (stari: oud, most: brug) is zonder twijfel de grote trots en de trekpleister van de stad. Dat de verwoesting van de brug Tijdens de oorlog begin jaren ‘90 werd de brug verwoest, een zwarte bladzijde uit de recente geschiedenis van Mostar. Met hulp van onder andere de Nederlandse overheid is de brug gereconstrueerd en daarna door UNESCO op haar werelderfgoedlijst gezet.

Mostar

Het oude centrum hoort bij het moslimdeel van de stad en is bijzonder fotogeniek, maar jammer genoeg ook erg toeristisch. Zelfs in het laagseizoen. Je wordt om de paar meter aangesproken door de medewerkers van de talrijke souvenirwinkeltjes en restaurants. Bedelaars zijn er ook, de een met een nog hartverscheurender verhaal dan de ander. Een oorlog is nooit over na het tekenen van het vredesverdrag.

Mostar

Sniper Tower

Dat zien we ook aan de gebouwen in het Kroatisch deel van de stad. Kogelgaten, granaatinslagen, je ziet de hevige gevechten levendig voor je wanneer je met name het gebied rondom Sniper Tower bezoekt. Ik krijg er kippenvel van. Dit voormalige bankgebouw werd vanwege zijn hoogte en centrale ligging door scherpschutters gebruikt om de Bosnische moslims onder vuur te nemen. Tegenwoordig is er niet veel meer van over dan alleen een betonnen geraamte. Grote hekwerken belemmeren je de toegang als je de wens zou hebben om het pand te betreden. We vinden het van de buitenkant al meer dan indruk- en afschrikwekkend genoeg, dus we houden het bij een wandeling rondom.

Dat je de littekens van de oorlog als canvas kan gebruiken bewijzen graffitikunstenaars. Niet alleen op Sniper Tower, maar ook elders in de stad vind je de mooiste street art. Soms met een pakkende boodschap, soms alleen maar prachtig om naar te kijken.

Mostar

Zondagskind

Mostar maakt indruk. Wanneer je de stad bezoekt kun je uiteraard niet om toeristische trekpleisters heen als de Stari Most, de Koski Mehmed Pasha moskee en uiteraard het historische centrum met de kasseienstraatjes, de winkeltjes, theehuizen en restaurants. Maar buiten al dat moois is er zoveel meer te zien. Dingen die helemaal niet mooi zijn, die je afschrikken en verdrietig stemmen. En misschien zijn het juist die plekken die de meeste indruk maken. Die relativeren. Die je de echte waarde laten zien van termen als vrijheid, vrede, en veiligheid. En die je doen beseffen wat een zondagskind je eigenlijk bent.

Mostar

 

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top