Dubrovnik, parel in het laagseizoen

‘Massa’s toeristen, bijna geen oorspronkelijke bewoner meer te bekennen en overal Game of Thrones tours. Het is te erg voor woorden.’ Als je sommige reviews op Tripadvisor mag geloven dan is een bezoek aan Dubrovnik in de zomer nog afschrikwekkender dan een Tweede Paasdag in Ikea.

Dubrovnik

Onderweg

In het laagseizoen durven we desondanks de gok wel te wagen. We vertrekken uit Mostar en rijden naar Dubrovnik. Maar niet zonder eerst naar de Kravice watervallen te rijden, dat ligt min of meer op de route. Onze navigatie stuurt ons op pad.

Het is zonnig, de lucht stralend blauw en de omgeving schitterend. Ik hang uit het raam en heb m’n camera paraat voor mooie kiekjes. We zien granaatappelbomen, olijfbomen, boerderijen, bijenkorven, moestuinen en kleine stalletjes waar gevent wordt met honing, sinaasappels, aardappelen en fruitsap. Landelijk Bosnië-Herzegovina in optima forma. Maar ook hier, afval. Overal. Vuilniszakken, huisraad, bouwafval en allerhande troep die je aan de kant van de weg kan dumpen. Containers zijn er ook. Leeg.

Dubrovnik

Dalmatische kust

We rijden Kroatië in en volgen de D8 langs de ongelofelijk mooie Dalmatische kust. Wat zou ik hier ook graag eens in de zomer zijn. In een appartement met uitzicht op zee. En dan met een bootje het water op, varen langs de prachtige kustlijn, turen in de diepte van het heldere blauwgroene water om vervolgens aan te meren bij een groen eilandje voor de kust. Uitgebreid lunchen op een terras in de schaduw van dakplatanen. Glaasje lokale wijn erbij..

Goed, ik dwaal af. We rijden de prachtige route naar Dubrovnik en mogen overnachten op het grote parkeerterrein van het ziekenhuis in Lapad. Op 3 kilometer afstand van het oude centrum. Het mooie wandelpad naar hartje Dubrovnik loopt helemaal langs de kustlijn.

Dubrovnik

Processie

Het is zondagochtend als we worden opgeschrikt door oorverdovende knallen. 10, 11, 12 keer. Het houdt niet op. Zouden we vlakbij een schietvereniging geparkeerd staan? Ik heb het niet op de kaart gezien. Wanneer we naar het centrum wandelen belanden we in een stoet van in het stemmig zwart geklede mensen met vlaggen, vaandels, bloemen en olijftakken. Het is een processie ter ere van Sint-Blasius, de Patroon Heilige van Dubrovnik. Vooraan lopen musketiers, trombunjeri, in traditionele bordeauxrode kledij, elk met een kort geweer op de schouder. Zo nu en dan stopt het gevolg, zodat de musketiers om de beurt hun wapen afvuren. Het maakt een hels kabaal. Aha, dat verklaart een hoop.

Dubrovnik

Game of Thrones

Spetter vindt dat geknal helemaal niets, dus we versnellen onze pas en halen de stoet in. Het oude centrum van vestingstad Dubrovnik is volledig ommuurd en in opvallend goede staat. Niet voor niets heeft de stad de bijnaam ‘Parel van de Adriatische Zee’ en staat het historisch hart op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik heb ‘Game of Thrones’ niet gevolgd, maar ik kan me de keuze voor Dubrovnik als decor van de HBO-serie volledig voorstellen. De imposante stadspoorten, de mooie pleinen, de prachtige gebouwen, smalle straten en steile trappen. Geen wonder dat de lokale middenstand hier slim op inspeelt met speciale Game of Thrones tours, Game of Thrones menu’s en Game of Thrones souvenirwinkels. Wij kiezen voor een wandeling over de 2 kilometer lange stadsmuur. In het hoogseizoen kost dat ongeveer 27,50 euro pp en moet je in een rij aansluiten die Efteling-waardig is, maar wij hebben geluk. Dankzij Sint-Blasius hebben we gratis toegang en is het heerlijk rustig.

Dubrovnik

Parel

Vanaf de 24 meter hoge muren heb je een fantastisch uitzicht op de binnenstad, de Adriatische zee en de eilandjes voor de kust. Talloze zeiljachten varen voorbij, de zeilen bol door de krachtige wind. Boven ons laten krijsende meeuwen zich gewillig meevoeren door de luchtstroom. Dubrovnik is ongelofelijk fotogeniek, ik kan niet anders zeggen. Toch begrijp ik de soms zurige reviews op Tripadvisor wel. Een bezoek aan Dubrovnik is het leukst in het heel vroege voorjaar of het late najaar. Een bezoek aan Dubrovnik is het leukst in het heel vroege voorjaar of het late najaar. Je moet wel voor lief nemen dat veel restaurants en bars gesloten zijn. Maar daar staat tegenover dat je in in alle rust kan genieten van een parel van een stad.

Dubrovnik

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top