Malaga

Kerst in Málaga

Dat we de feestdagen met vrienden mogen doorbrengen voelt als een kerstgeschenk. Bas en Agnès wonen sinds vorig jaar in Alhaurín El Grande, op nog geen half uur rijden van Málaga. We hebben elkaar veel te vertellen, dus we verheugen ons extra op het weerzien. Net buiten het dorp, te midden van velden met olijf-, citrus- en vijgenbomen, vinden we de prachtige mini-camping Ardalejo.* We hebben een riante staanplaats en kunnen voor het eerst deze reis ongegeneerd de luifel uitdraaien en ons tuinstel buiten zetten. Wat zeg ik.., de korte broek en de teenslippers kunnen zelfs aan! We schenken een drankje in, klappen de stoel in relaxstand en genieten van de zon. Camperlife in optima forma.

Malaga

Relaxt binnenland

Voor ons dus ook geen sjieke Kerst, maar heerlijk ontspannen dagen in campingoutfit. In Spanje kennen ze dan geen Tweede Kerstdag, wij vieren het desondanks in gepaste stijl met wijn en tapas. De overige dagen verkennen we met de geleende auto van Bas en Agnès de mooie omgeving. Er is zoveel meer te zien dan alleen Málaga, de dorpen iets verder in het binnenland zijn minstens zo leuk om te bezoeken. Spelende kinderen op het plein, oudere heren met sterke verhalen en een café con leche op het terras, dames met opgeföhnd haar die de dorpskapper verlaten. Het Spaanse leven van alledag. Een verademing na de drukke steden die we tot nu toe hebben bezocht. Het heuvelachtige landschap rondom leent zich uitstekend voor allerlei outdooractiviteiten. We zien mountainbikers, wielrenners, trailrunners en wandelaars. Ook wij snoeren de veters aan voor een paar mooie tochten. We wandelen door het bos, langs uitgestrekte velden met olijfbomen, ruiken aan saliestruiken en rozemarijn en pauzeren in de zon. Spetter is ook in zijn nopjes en rent dat het een lieve lust is.

Malaga

Flatgebouw

Málaga daarentegen is druk, erg druk. En dat is niet alleen vanwege de tijd van het jaar. Volgens verschillende mensen die we hierover spreken is de stad het hele jaar door enorm in trek. Er meren regelmatig grote cruiseschepen aan. Gevaartes ter grootte van een flatgebouw, waarvan de tijdelijke bewoners en masse de stad overspoelen. En dat worden er steeds meer, men verwacht dat er dit jaar 290 schepen de Zuid-Spaanse stad zullen aandoen. Of dat een positieve ontwikkeling is vraag ik me af. Ook als wij de stad bezoeken ligt er zo’n bakbeest in de haven. We slalommen tussen de groepen selfiesticks door en struinen door de smalle straatjes. De stad staat bol van de leuke boetiekjes, souvenirswinkelstjes en tapasbarren en als je de drukte weg denkt is Málaga zeker charmant. Maar voor hoe lang nog?

Malaga

Las Luces de Navidad

We zijn er ook ’s avonds om de jaarlijkse lichtjesshow te bekijken. Van eind november tot en met Driekoningen kun je genieten van Las Luces de Navidad, dit jaar op feestelijke wijze geopend door de in Málaga geboren acteur Antonio Banderas. Terwijl ‘All I want for Christmas’ schel uit de speakers knalt, bewegen de lampjes in hetzelfde ritme mee. Het oogt voor een nuchtere Nederlander misschien kitsch, maar het spektakel maakt mij vrolijk. Een beetje kerstsfeer mag best over de top zijn en daar zijn ze hier bijzonder goed in geslaagd. Bij een knusse tapasbar sluiten we de avond af met een hemelse vino tinto en bijpassende hapjes.

Malaga

Stille nacht

De uitbundige kerstverlichting van Málaga staat in schril contrast met de sereniteit van nachtelijk Alhaurín El Grande. De camping is in diepe rust. De gasten hebben zich teruggetrokken in hun tent of caravan. In de verte blaft een hond, maar verder is het is er weldadig stil. Én pikkedonker. Buiten het dorp is er nauwelijks straatverlichting. De nacht is hier nog echt nacht. We kijken omhoog naar de maan en de sterren. Ik probeer er figuren in te zien, maar weet te weinig van sterrenbeelden. ‘Is dat de Poolster?’, wijs ik. ‘En die steelpan, dat is toch de Grote Beer?’ Marc haalt zijn schouders op. We hebben geen idee en dat maakt ook niet uit. Hoe langer je kijkt hoe meer sterren je ziet fonkelen. Ademloos kijken we toe. Daar kan geen lichtjesshow tegenop.

Malaga

 

NB

*De allerhartelijkste Mieke en Victor hebben 5 jaar geleden Nederland ingeruild voor Zuid-Spanje en runnen met veel warmte deze oase van rust. De camping telt slechts 4 staanplaatsen en is echt een aanrader als je rust en ruimte zoekt. Kijk voor meer informatie op: https://www.minicamping-ardalejo.com/

**De omslagfoto is van Shutterstock.

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top