Lissabon

Levendig Lissabon

Aan de overkant van de Taag vinden we een parkeerplaats die hoort bij de ferrydienst tussen Seixal en Lissabon.

Die plek is wat ons betreft een win-win-win-situatie, want A) Spetter is welkom op de ferryboot zodat we binnen een kwartier in het centrum zijn, B) we hebben ’s avonds een geweldig uitzicht over de skyline van de stad en C) het is er ook nog eens heerlijk rustig.
Dat Lissabon een populaire bestemming is voor een stedentrip verbaast ons niets. Er valt zoveel te beleven in de Portugese hoofdstad, je zou er tureluurs van worden. Om niet als een kip zonder kop in het rond te sjouwen, maken we van tevoren een lijst van highlights die we in ieder geval willen zien. Die bezienswaardigheden verdelen we vervolgens onder in de wijken Bairro Alto, Belém en Alfama.

Bairro Alto

De eerste dag wandelen we naar Bairro Alto, een wijk die bekend staat om haar gezellige barretjes en restaurants en hippe galerieën. Je kan hier met de iconische tramlijn 28 naar toe, maar omdat Spetter niet mee kan in het Portugese OV, nemen wij de benenwagen. Heel erg vinden we dat niet, want de overwegend Aziatische toeristen zitten als sardientjes in het gele tramblik. We begrijpen waarom de wijk ‘bovenstad’ wordt genoemd, want het is een behoorlijk stuk omhoog wandelen. Maar de uitzichten zijn dan ook om door een ringetje te halen. Na elke bocht zie je wel weer iets nieuws, een doorkijkje naar een historisch gebouw of een prachtig mozaïeken huis. Vanaf Miradouro de Santa Catarina heb je een prachtig uitzicht over de stad. En op het bijbehorende terras schenken ze bovendien een prima espresso. De Jardim da Estrela net buiten de wijk is een oase van rust en fijn om even uit te puffen van de veelal steile wandelroute.

Belém

De volgende dag staat voorstad Belém op het programma en dan specifiek de Torre de Belém, de Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster), museum MAAT en het monument Padrão dos Descobrimentos. Het is een zonnige dag, ideaal voor een fikse stadswandeling. Vanaf de ferryhaven is het naar Belém ongeveer 7 kilometer wandelen. En dat is maar goed ook. Want naast alle historische bezienswaardigheden gaan we ook naar het beroemde Pasteis de Belém voor, naar het schijnt, de lekkerste pastel de nata van Portugal. Deze wordt hier volgens een geheim recept gemaakt en in de zomer kan het zijn dat je hier maar liefst 2 uur in de rij staat om te mogen bestellen. Vandaag is het tamelijk rustig en binnen 20 minuten zitten we in een park te smullen van de nog warme custardgebakjes. Alsof een engeltje over je…..juist. Op de terugweg wandelen we langs de hippe LX Factory. Dit voormalige fabrieksterrein ligt pal onder de Ponte 25 de Abril en is nu dé creatieve hotspot van Lissabon. In de oude fabriekspanden vind je verschillende kunstgalerieën, hippe café’s en restaurants, tattoo shops en concept stores. De gevels uiteraard allemaal voorzien van de mooiste street art.

Alfama

De oudste wijk van Lissabon is Alfama. Onze laatste dag in Lissabon brengen we hier door en we hadden geen betere afsluiter kunnen bedenken. Een doolhof van smalle straatjes brengt ons langs de prachtige kathedraal Sé de Lisboa, het Fado museum, de Castelo de São Jorge en het Miradouro de Santa Luzia. Maar we genieten het meest van de wirwar aan straten, de kleurrijke huizen met het mooiste mozaïek, de gietijzeren balkonnetjes waar de was aan wappert, de pleinen met straatmuzikanten en -kunstenaars. Alfama is wat ons betreft het meest sfeervolle stukje Lissabon.

Het is onmogelijk om in een paar dagen alles van Lissabon te zien, maar we hebben flink ons best gedaan. In drie dagen tijd hebben Marc, Spetter en ik 37 kilometer door de stad gewandeld, bijna 300 foto’s gemaakt, zijn 6 keer de Taag overgestoken en hebben per persoon 5 pastel de nata’s gegeten. En nog steeds hebben we geen genoeg van Lissabon!

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top