#realcamperlife

#realcamperlife in Thessaloniki

Zoek je in Instagram op de hashtag ‘camperlife’ dan krijg je de mooiste berichten gepresenteerd. Prachtige foto’s die de illusie wekken dat het leven onderweg één en al romantiek is. Grotendeels klopt dat wel, want het reizen met een camper staat voor vrijheid en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Dat doe je in de meeste gevallen dan ook op fotogenieke plekjes.

Camperlife

Griekenland, camperland

Griekenland is heel geschikt om per camper te ontdekken. Het land barst namelijk van de culturele en archeologische hoogtepunten en dat allemaal in een landschap om van te watertanden. Ruige bergtoppen, diepgroene bossen om in te verdwalen, azuurblauwe baaien, ik ken geen ander land dat zo veelzijdig is. Maar misschien ben ik na 4 maanden wat bevooroordeeld. In de periode voor de lockdown en ook nu we onze reis weer vervolgen, hebben we op zoveel mooie plekken in de vrije natuur geslapen dat ik mezelf soms even moest knijpen.

Omdat er onderweg zoveel te zien is, rijden we zo min mogelijk over de snelweg. Terwijl de Spotify lijst met Patricia’s favorieten uit de speakers klinkt, lurken we tevreden aan onze frappe. De zon staat hoog aan de blauwe hemel en we slingeren door landelijk Griekenland. We zien kersenstalletjes langs de kant van de weg, wijngaarden en kiwiplantages. Hoog in de elektriciteitsmasten nesten met jonge ooievaars. En overal die vrolijk gekleurde bijenkorven zoals op zoveel plekken in Griekenland. We pauzeren op een landweggetje en genieten van een zelfgemaakte Griekse salade. De boeren zijn bezig met het binnenhalen van hun hooi.

Thessaloniki

Praktische stop

Goed, tot zover de romantische versie van het verhaal. Want de andere kant van #camperlife is ook dat je soms een praktische stop moet maken. Op een asfaltplek achter een omheining bijvoorbeeld. Door een klein off-road avontuurtje hebben we schade gereden aan de bumper. Bovendien blijft de garage maar lekken en daarom rijden we naar een bekende camperzaak in Thessaloniki voor de noodzakelijke reparaties. Het voordeel is dat we er gratis mogen overnachten en gebruik mogen maken van hun faciliteiten.

#realcamperlife Zampetas

Keuzestress

Het bedrijf adverteert onder de naam Camper Megastore Zampetas en omdat wij onze inboedel grotendeels hebben aangeschaft bij Obelink en De Wit, zijn de verwachtingen wat dat betreft hooggespannen. We grinniken om ons Hollandse referentiekader wanneer we het parkeerterrein oprijden. Volgens Nederlandse maatstaven is Zampetas gewoon een ‘store’, maar eigenlijk alles wat je nodig hebt om te gaan kamperen is aanwezig. In plaats van 15 stellages met campingbestek kun je hier een setje kiezen in grijs, groen of blauw. Niemand schiet tenslotte iets op met keuzestress.

Thessaloniki street art

Lotgenoten

Op de parkeerplaats van Zampetas ontmoeten we een aantal mede-camperaars. Of beter gezegd, lotgenoten. We zijn niet de enigen wiens reisplannen in rook opgingen door COVID-19. Naast ons parkeert een blauwe Mercedes sprinter. Het Duits-Griekse echtpaar Koch was met hun 4×4 bus onderweg naar Nieuw-Zeeland. Wat ze nu gaan doen weten ze niet. Bij Zampetas laten ze in ieder geval hun luifel repareren en daarna zien ze wel verder.

We spreken ook met Dez, een 36-jarige Brit, Zwitser, Fransman, hij weet het zelf niet meer. Ruim 14 jaar geleden gaf hij zijn goed betaalde baan op om te gaan reizen en dat heeft hij sindsdien dan ook gedaan. Hij reist fulltime in zijn Hymer. Wanneer zijn geld op is werkt hij in het betreffende land een tijdje als ober. Net zo lang totdat hij weer op pad kan. Corona stak daar dit jaar een stokje voor en dus zit hij nu vast op de grauwe parkeerplaats van Zampetas. Pal naast een autowasserette, vol in de zon en geen cent te makken. Ook dat is #camperlife.

Thessaloniki boulevard

Van de regen in de drup

Terwijl de monteurs bezig zijn met onze camper, nemen wij de taxi naar Thessaloniki. Niet omdat de tweede stad van Griekenland hoog op onze lijstje staat, maar vooral ‘nu we er toch zijn’. We spenderen een middag in de stad en houden het dan voor gezien. Wanneer we terugkomen bij de camper krijgen we een lichte hartverzakking. Oké, de lekkage is dan wel verholpen, in ruil daarvoor hebben we een flinke beschadiging langs de hele garagedeur en een gat in de bekleding aan de binnenkant te pakken. De monteurs kregen de deur er moeilijk uit en hebben deze er met een hamer en een schroevendraaier losgewrikt, direct op de lak.. Wanneer we om uitleg vragen reageert de chef geïrriteerd dat hij ‘cannot fix things with his eyes’ en daarmee is wat hem betreft de kous af. Nederlands referentiekader of niet, we nemen daar geen genoegen mee en laten hem – na veel gedoe – de schade enigszins herstellen.

Thessaloniki centrum

Net als het echte leven

Camperlife is heel vaak rozengeur en maneschijn, maar net als in het leven thuis zijn er dagen dat het niet helemaal wil vlotten. Dat je je op een verlaten plek vastrijdt in de modder, of strandt in een sneeuwstorm, of midden in de nacht gaat rijden omdat je je niet veilig voelt op een plek. Dat is niet erg, dat hoort erbij. Zonder deze kleine tegenvallers zou de reis veel minder interessant zijn.

Dus 400 euro armer, een reparatie én een aantal beschadigingen rijker rijden we weg uit Thessaloniki. En dat is dus wat ons betreft #realcamperlife.

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top