plein Tirana

Tumult in Tirana

Dat alle inwoners van Albanië roekeloze wegpiraten zijn, is misschien wat te kort door de bocht. Maar dat ze over het algemeen lak hebben aan de verkeersregels is duidelijk. Idiote inhaalmanoeuvres vlak voor een bocht, krankzinnig hoge snelheden daar waar het eigenlijk niet kan en dubieuze voordringpraktijken zijn eerder regel dan uitzondering. Dat daarbij veel slachtoffers vallen zien we aan de vele gedenktekens langs de kant van de weg.

Tirana Opera

Spits

De vrijdagmiddagspits in Tirana is dus misschien niet hét moment om met je 7 meter lange camper op zoek te gaan naar een overnachtingsplek. De verkeerschaos in de hoofdstad doet niet onder voor die in een willekeurige Aziatische metropool. Hier geldt overduidelijk het recht van de sterkste. Bestuurders drukken hun auto zonder blikken of blozen tussen de stroom auto’s en we moeten om de haverklap vol in de remmen. Een driebaansweg verandert voordat we er erg in hebben in een vijfbaansweg wanneer we brutaal van links en rechts worden ingehaald. De politie doet ook mee.

Dat we uiteindelijk zonder kleerscheuren in hartje centrum aankomen is volledig te danken aan de koelbloedigheid van Marc. Ik daarentegen had de camper aan de kant van de weg gezet en was in een onbedaarlijk huilen uitgebarsten. Gelukkig zat ik niet achter het stuur 😉

Tirana

Levendig

Tirana is dus levendig, maar dat is geen wonder met meer dan een half miljoen inwoners. Het is bovendien weekend, de zon schijnt en jong en oud zoekt het vertier buitenshuis. Op de terrassen van de vele koffietentjes, lunchzaken en restaurants is het zoeken naar een beschikbaar tafeltje. In de winkelstraten is het gezellig druk en in de moderne boetieks zien we vooral de jongeren naar hartenlust shoppen. De oudere garde trekt zich van alle drukte weinig aan en zit in de schaduw van een prieel een potje te dobbelen of te schaken. Al dan niet met een handjevol toeschouwers. De mensen knikken ons vriendelijk gedag, al kijken ze wel verrast naar die grote zwarte hond die zo gedwee tussen ons in loopt. Spetter gedraagt zich in die stadse drukte echt voortreffelijk, ik kan niet anders zeggen.

Grote Park Tirana

Het Grote Park van Tirana

Tirana heeft een paar leuke bezienswaardigheden die je met gemak in één dag kan bezoeken, maar wij vermaken ons vooral in het grote park dat ten zuiden van het centrum ligt. Het Parku i Madh i Tiranës is aangelegd in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Door jeugdige ‘vrijwilligers’ die hiertoe werden aangespoord door het communistische regime. Maar na de val van het communisme raakte ook het park zwaar in verval door vervuiling en criminaliteit. Gelukkig is het park een jaar of tien geleden opgeknapt en weer omgetoverd tot die heerlijke plek als je de hectiek van de stad even wilt ontvluchten. Via de mooi aangelegde paden kun je rondom het kunstmatig aangelegde meer wandelen, hardlopen en fietsen. De inwoners van Tirana maken daar in het weekend gretig gebruik van. Families, verliefde stelletjes en sporters zoeken hun toevlucht in het park. Er wordt muziek gemaakt, gewandeld, gepicknickt en gesport. Bij een van de kraampjes bij de ingang van het park kopen we voor 50 cent een zakje popcorn. We ploffen neer op een bankje en kijken naar alle bedrijvigheid.

Tirana

Vol gas

We verlaten Tirana net zo intens als toen we de stad binnenkwamen. We zijn nog maar net onderweg of we belanden in een verkeersopstopping. Een busje en een personenauto zijn met elkaar in botsing geraakt. De gemoederen lopen hoog op en de bestuurders gaan met elkaar op de vuist. Omstanders sluiten aan en het wordt een waar straatgevecht. Vanuit onze camper hebben we een eersterangs uitzicht op het tumult, maar of we daar nou zo blij mee zijn.. De politie drijft de menigte hardhandig uit elkaar. Het duurt even voordat iedereen gekalmeerd is en de raddraaiers in de arrestantenbusjes worden afgevoerd. Maar wanneer de weg weer vrij is en we de stad kunnen verlaten, doen we dat geheel in Albanese stijl. Vol gas!

Tirana Albanië

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top