Viana do Castelo

Veelzijdig Viana do Castelo

Het Portugese Viana do Castelo heeft alles voor een paar heerlijk ontspannen dagen. Of je nu van wandelen, fietsen, surfen of slenteren houdt, je komt hier prima aan je trekken.

We vinden een prima camperplaats aan de andere kant van de Rio Lima. Wat ver van het historische centrum vandaan, maar dat geeft wel een mooi uitzicht op de industriële haven en de prachtige Santa Luzia die hoog boven de stad uittorent. Normaal gesproken kun je met het pontje rechtstreeks naar de overkant (voor een vriendelijke 1,50). Wij zijn net twee weken te laat om daar gebruik van te maken, dus wij moeten een heel eind omlopen voor een bezoek aan het centrum.

Staatsieportret

Het is de komende dagen mooi weer en we hebben zin om de benen te strekken, dus dat komt goed uit. We besluiten om naar het Santuário de Santa Luzia te wandelen, volgens de route app Wikiloc een tocht van bijna 20 kilometer. Het is flink klimmen en we komen snel op hoogte. De paden worden niet veel bewandeld en we komen onderweg niemand tegen. Boven bij de kerk is het evenmin druk. Een handjevol mensen geniet van ofwel het uitzicht op de stad ofwel de stilte in de kerk. De 86-jarige Manuel werkt al 70 jaar als fotograaf op deze plek. Met zijn oude Carl Zeiss camera maakt hij voor 5 euro een zwart wit foto van ons. Hij ontwikkelt hem ook voor je, na 10 minuten kan je je herinnering bij hem ophalen. De foto oogt als een staatsieportret uit de vorige eeuw, maar krijgt uiteraard een mooi plekje in onze camper.

Pastel de nata

Het historische centrum van Viana do Castelo is absoluut een bezoek waard. De smalle sfeervolle straatjes, de moderne architectuur, de oude gebouwen, leuke winkeltjes en die prachtige gevels met kleurrijk mozaïek. Bij pastelaria Dantas genieten we van een straf bakkie koffie, maar eerlijk is eerlijk, vooral van de pastel de nata. Die zijn me toch verrukkelijk! Na de Spaanse chocoladebroodjes is dit custardgebakje nu onze favoriete lekkernij.

We besluiten om een paar dagen van Viana te genieten, niet in de laatste plaats vanwege het strand dat pal achter onze kampeerplek ligt. Spetter kan lekker rondrennen op het lange zandstrand en wij liggen heerlijk beschut in de duinen te mijmeren en een boekje te lezen. Viana do Castelo is ook een goede plek voor surfers, suppers en kiters vanwege de constante golven en we zien veel enthousiastelingen het water in duiken. Dat lijkt mij toch ook wel een keer de moeite waard, dus misschien ga ik toch ergens onderweg een les nemen. Bij onze favoriete strandtent klinkt een Motown playlist en genieten we van een Porto tonic (een scheutje port met tonic..ook zo lekker). De zon gaat langzaam onder en kleurt de wolken rozerood. Tja, dit camperleven is zo slecht nog niet 😉

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top