fado

Verliefd op fado

Zijn ogen zijn dicht, terwijl z’n vingers de snaren van zijn gitaar bespelen. Zachtjes neuriet hij met de fadista mee. Aan zijn mimiek zie je dat er voor hem op dit moment niets anders is dan fado. Sterker nog, híj is nu fado. Het Portugese levenslied dat alle emoties van het leven bezingt, maar vooral gaat over ‘saudade’. Over weemoed, melancholie en heimwee.

Samen met Jose Pinto begeleidt Virgilio Lança de mooie Teresa Viola. Hij met zijn klassieke gitaar, Jose met de typische 12-snarige Portugese guitarra.

Tavira

We zijn in Tavira, in Fado com Historia. Elke dag, met uitzondering van de zondag, kun je hier terecht voor een spoedcursus fado. In een sfeervol zaaltje laat Virgilio je eerst een introductiefilm zien, waarna hij samen met zijn muzikanten je live laat genieten van dit stukje Portugees erfgoed (dat in 2011 een plekje op de Unesco cultuurlijst heeft weten te bemachtigen).

Teresa heeft een stem waar je op slag verliefd op wordt. Krachtig en warm, en met een bereik waar je u tegen zegt. We verstaan geen woord van wat ze zingt, maar zijn geroerd vanaf de eerste noot. Fado is pure, soms rauwe emotie. De concerten in Fado com Historia worden daarom ook niet voorbereid, maar ontstaan tijdens het optreden zelf. De fadista bepaalt ter plekke wat ze gaat zingen, afhankelijk van haar gemoedstoestand. De beide gitaristen volgen haar moeiteloos.

Missie

Virgilio is zowel muzikant, presentator, gastheer als fado-ambassadeur. Zijn missie is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met zijn oh zo geliefde muziekkunst. Na afloop schenkt hij een glaasje port voor ons in, terwijl we verder kletsen over fado. Teresa signeert ondertussen de cd die we van haar kopen. ’s Avonds draaien we haar album nog twee keer en luisteren we een playlist van Amalia Rodrigues, Portugals bekendste fado-zangeres. Virgilio’s missie is geslaagd; wij zijn verliefd op de fado!

 

 

NB Wanneer je in Tavira bent, mag je Fado Com Historia niet missen. Voor een bescheiden 8 euro krijg je in ongeveer 45 minuten de mooiste muziek voorgeschoteld van, in onze ogen, topartiesten. Elke dag zijn er 3 voorstellingen. Heel bijzonder is die op zaterdag om 15.15 uur in de schitterende Misericórdia kerk.

 

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top