Ericeira yoga

Yoga op reis – fun en flow in Ericeira

Omdat we een paar dagen in het Portugese Ericeira blijven en ik last krijg van camperkramp, zoek ik een studio om een yogales te volgen. Bij Ericeira Yoga Studio schrijf ik me in voor een Vinyasa Flow. Precies wat mijn lijf nodig heeft na een paar weken camperen. 

Braziliaanse flow

De studio bevindt zich midden in het centrum van de gelijknamige plaats. De ruimte is modern en smaakvol ingericht en er klinkt een heerlijk ontspanmuziekje uit de speakers. Samen met twee andere yogi’s volg ik de les van Roberta, een sprankelende Braziliaanse. We beginnen met een korte meditatie en herhalen samen een mantra. De flow van Roberta start rustig, maar krijgt al gauw hetzelfde temperament als haar roots. De houdingen gaan in een vlot tempo van zittend, naar staand, balans en op z’n kop. We tikken zo’n beetje elk chakra aan. Anders dan ik doorgaans gewend ben, grijpt Roberta me zonder pardon bij een willekeurig lichaamsdeel om me verder in de houding te helpen. Zacht, maar zeer resoluut. Mijn kreetjes zorgen voor de nodige hilariteit in de klas.

Willekeur is het niet, Roberta weet wat ze doet. Dankzij haar kordate manier van lesgeven doe ik voor het eerst een hoofdstand in de vrije ruimte, zonder de veiligheid van een nabije muur. En vraag me niet hoe, maar ik kom verder in de split dan ooit. De 5 kwartier vliegen om. Roberta sluit haar les af met een fijne ademhalingsoefening en eindontspanning. Ik voel me als herboren. Bij ons afscheid krijg ik een stevige omhelzing en vraagt ze me wanneer ik weer terugkom.

Hangmat

Twee dagen later hang ik bij diezelfde yogastudio ondersteboven in een zijden doek. Ik schreef me in voor Aerial yoga. De Portugese Catarina heeft zich in 2017 bekwaamd in deze mix van yoga, pilates en dans en geeft sindsdien les in ‘hangmatyoga’. En niet zonder succes, want haar lessen moet je van tevoren boeken. En niet alleen bij Ericeira Yoga Studio is het een populaire vorm. Het opleidingsinstituut van Aerial Yoga Nederland heeft sinds haar oprichting in 2009 in Nederland en België al 200 gecertificeerde docenten afgeleverd. Ik vind dat best veel voor iets dat mij een hype leek. Wat yoga-beoefening betreft ben ik niet trendgevoelig, dus je zal mij ook geen geit- of bieryoga zien doen. Het idee alleen al vind ik bespottelijk, maar in de lucht een houding uitvoeren wil ik wel proberen.

Ericeira YogastudioOndersteboven

Een beetje onwennig sta ik bij mijn hangmat en vraag me af hoeveel houdingen je er eigenlijk mee kan uitvoeren. Verrassend veel, blijkt. Wat kun je er niet mee? Tijdens de warming-up gebruiken we het doek vooral ter ondersteuning van een been of voet. Maar daarna moet ik eraan geloven en gaan we de hoogte in. De rest van de klas heeft al wat luchtervaring zo te zien en klimt moeiteloos in het zijden geval. Ik voel me een mislukte trapezeartiest, terwijl ik klungel met links, rechts, boven en onder. Catarina helpt me geduldig en voilà. Ik krijg er handigheid in én begin het nog leuk te vinden ook. Het duurt niet lang of ik hang zelf in allerlei poses boven mijn matje. De eindontspanning is zalig. Niet languit op de grond, maar als een rupsje je in je zijden cocon deinend boven de grond.

Speels

De omgekeerde houdingen zorgen ervoor dat ik me na afloop energiek en fit voel. En, eerlijk is eerlijk, het proberen van Aerial yoga gaf me ook een kik. Het heeft een hoge funfactor. Je voelt je weer eventjes een kind, spelend met de zwaartekracht. Wat mij betreft is dat het ook, een wekelijkse gewoonte wordt het niet. Het was natuurlijk mijn eerste kennismaking, maar het stoeien met die hangmat bezorgde mij teveel afleiding. Ik voel mijn lijf gewoon beter op de mat.
Maar mocht een yogastudio in mijn woonplaats van plan zijn om hangmatyoga te gaan geven. Ik kom zeker zo nu en dan graag even spelen.

 

NB:
De lessen volgde ik bij Ericeira Yoga Studio, www.ericeirayoga.com

Wil je op reis graag aan yoga doen en zoek je inspiratie? Check dan mijn 6 tips.

Foto credits: Shutterstock /luis_mosquito_costa

 

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top