Plitvice meren

De Plitvice meren (bijna) voor jezelf!

In de zomer is het gierend druk bij de Plitvice meren en had ik er eerlijk gezegd niet over gepeinsd om het nationaal park te bezoeken. Maar het is overal zo rustig, dat ik toch wel nieuwsgierig ben naar die beroemde watervallen.

Plitvice meren

Laagseizoen

Een deel van het park is gesloten vanwege onderhoud, maar dat weegt voor ons niet op tegen de grote voordelen van een bezoek tijdens het laagseizoen. We mogen gratis overnachten in de buurt, gratis parkeren tegenover de ingang van het park en we betalen een sterk gereduceerd tarief voor onze toegangsbewijzen. Maar belangrijker dan dat, er is nauwelijks een toerist te bekennen.

Even ter vergelijking: in het hoogseizoen betaal je gemiddeld 32 euro om te mogen parkeren. De entree van het park wordt komende zomer verhoogd naar 300 Kuna per persoon, omgerekend een slordige 42 euro. En voor die flinke duit loop je ook nog eens de hele dag in de file. Echt genieten lijkt me er dan nauwelijks bij.

Plitvice meren

Houten vlonders

Op een vroege maandagmorgen in februari daarentegen ben je een van de weinige bezoekers. We kunnen kiezen uit twee wandelroutes. De korte route A en de iets langere route B inclusief een bootovertochtje. Wij kiezen voor de laatste optie.

Het park is wonderschoon en ik kan me levendig voorstellen dat de Plitvice meren een van de grootste toeristische trekpleisters van heel Kroatië is. Over de houten vlonders wandelen we langs meren en grote en kleine watervallen. We kunnen Spetter maar met moeite uit het water houden. Het liefst zou hij een flinke aanloop nemen en er met een plons in springen.

Plitvice meren

Plitvice vips

Het water is kraakhelder en het blauwgroen contrasteert prachtig met het bruin en grijs van de grote rotspartijen en het mosgroen van de begroeiing. Met een bootje steken we een groot meer over, we zijn de enige passagiers. We grappen met de parkmedewerkers dat we ons Plitvice vips voelen. We glijden gemoedelijk over het meer, de koele wind in onze haren. Een aalscholver scheert over het spiegelende meer. De dennenbomen aan weerszijden geven je bijna het gevoel dat je in Noord-Amerika bent. Aan de overkant wacht een busje om ons weer naar de uitgang te brengen, maar daar bedanken we vriendelijk voor. Laat ons nog maar even lopen door dit prachtige stukje natuur. Via een smal wandelpad langs het water wandelen we op ons gemak terug naar de hoofdentree.

Wanneer we aan het einde van de ochtend het park verlaten komen we de eerste groepen toeristen tegen. Gewapend met smartphones, selfiesticks, fotocamera’s en statieven, klaar om de prachtige Plitvice vast te leggen. Ze hebben groot gelijk, maar ik ben stiekem heel blij dat wij het park deze ochtend nagenoeg voor onszelf hadden.

Plitvice meren

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top