Rovinj

Souvenirs uit Rovinj

‘A trip down memory lane.’ Dat brengt ons naar de Kroatische badplaats Rovinj. Na 30 jaar keert Marc terug naar de plek waar hij in 1989 en 1990 onvergetelijke zomervakanties doorbracht met zijn beste vrienden. In een volgepakte Chevrolet Caprice Classic reed de vriendengroep naar het toenmalige Joegoslavië voor drie weken zon, zee en stappen.

Rovinj

Winterslaap

Anders dan in de zomer valt er in de winter in Rovinj weinig te beleven. De meeste winkels, restaurants en bars zijn gesloten. ‘Back in april’ staat er op de aangeplakte A4tjes geschreven. Daar waar wel bedrijvigheid heerst wordt volop geklust voor het nieuwe hoogseizoen wanneer de stad weer wordt overspoeld door toeristen.

Hoewel er in die 30 jaar heel veel veranderd is, en Rovinj is uitgegroeid tot het populairste toeristische centrum van Istrië, herkent Marc hier en daar toch wat plekken van toen. De bank waar de Nederlandse guldens werden omgewisseld voor Joegoslavische dinars. Een supermarktje waar taxfree drank en sigaretten werden gekocht. En uiteraard het doolhof aan straatjes die je nog altijd het beste zonder plattegrond of duidelijk doel kan verkennen, slenterend.

Rovinj

Romantiek

Ook nu wandelen we door de oude stad. De pastelkleurige gevels van de huizen, de was die hoog boven de kasseienstraatjes hangt te drogen en de talrijke ateliers waar je de mooiste aquarellen en pentekeningen kan kopen. En overal leuke visrestaurants en wijnbars. Rovinj is pure romantiek. Al gaven Marc en zijn vrienden daar destijds vrij weinig om.

RovinjNa twee dagen Rovinj rijden we richting de beroemde Plitvice meren in het binnenland, maar niet zonder nog even te stoppen bij de camping van vroeger. Camp Polari heeft ook een gedaanteverwisseling ondergaan en is tegenwoordig een uit de kluiten gewassen, hypermoderne camping. Alleen de toegangsweg en het receptiegebouw herinneren nog aan de tijd van toen. We pauzeren voor een kop koffie bij restaurant Kod Kancelira in het gehuchtje Bale. Hier gingen Marc en zijn vrienden vroeger elke avond eten voordat ze het nachtleven van het nabijgelegen Porec indoken. Met de nieuwe eigenaresse, die destijds als 14-jarige af en toe meehielp in het restaurant, en een oudere medewerker haalt Marc wat herinneringen op.

Wanneer we afscheid nemen en Rovinj achter ons laten denk ik aan een quote die ik ooit ergens las. ‘Memories are the best souvenirs’. En zo is het. Ze gaan namelijk een leven lang mee.

Rovinj

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top