Ljubljana

Lummelen in Ljubljana

De Sloveense Mattija en Anja wonen in een klein dorp vlakbij Ljubljana. We parkeren onze camper op hun riante terrein. Mattija heeft een eigen bedrijf en de zaken gaan hem goed. Hij werkt hard en veel, maar in de vrije tijd die hij heeft wil hij zoveel mogelijk genieten met zijn gezin. Daarom gaan ze er in het weekend altijd op uit, het liefst met de camper. Dan kan hij ontspannen en zijn zaken loslaten.

Mattija heet ons hartelijk welkom en leidt ons rond door zijn metaalbedrijf gespecialiseerd in het bewerken van wielen. Een succesvolle onderneming met inmiddels 14 werknemers. Anja regelt de administratieve zaken en zorgt voor het huishouden. De kleine Nik lijkt op zijn vader en houdt van alles dat wielen heeft. Autootjes, treinen, motoren, maar dan natuurlijk in lego-formaat.

Ljubljana

Tiptop tuinhuis

We mogen gebruik maken van hun luxe tuinhuis. Met keuken, douche, toilet, driezitsbank, vloerverwarming én inrichting van Nederlandse makelij. Mattija en vooral Anja zijn erg gecharmeerd van Nederlands design en reizen regelmatig naar ons land om meubels aan te schaffen. Het tuinhuis heeft de afmeting van een bescheiden appartement. Een aangename afwisseling op ons huidige leventje in de camper. Mattija en Anja overladen ons met handige tips en mooie bezienswaardigheden die we niet mogen overslaan. We kletsen en drinken tot laat in de avond.

De volgende dag bezoeken we hoofdstad Ljubljana. Vlakbij het huis van Mattija en Anja is een klein treinstation vanwaar je binnen 20 minuten in het centrum van de stad bent. En Spetter mag zonder problemen mee, ook al vindt hij het zelf wel een beetje spannend.

slotjesbrug

Studentenstad

Wanneer je door Ljubljana loopt, heb je niet het gevoel dat je in een hoofdstad bent. Deze gemoedelijke studentenstad is overzichtelijk en compact ingedeeld en je kan alle highlights makkelijk in één dag bekijken. We slenteren door de stad en bekijken de Drakenbrug, struinen over de markt, maken foto’s van de markante roze Franziscaner kerk. En aan de slotjesbrug hangen ook wij een rood hartje. Het sleuteltje gooien wij in de Ljubljanica. De 41 kilometer lange rivier die ook wel de ‘rivier met zeven namen’ wordt genoemd, omdat hij telkens ondergronds verdwijnt en ergens weer met een andere naam opduikt.

Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht op de stad en de besneeuwde toppen van het Triglav gebergte. Je kan met een glazen funiculaire naar boven, maar wij wandelen via het goed onderhouden slingerpad omhoog.

drakenbrug

Koekeloeren

Ljubljana kent naast de bekende winkelketens ook een aantal leuke boetiekjes met vintage kleding, boeken, zeep, honing en lokale lekkernijen. In de souvenirshops vind je talrijke herinneringen aan de stad, allemaal bedrukt met een kleine draak, het symbool van Ljubljana. Restaurantjes en lunchcafés zijn er ook te kust en te keur. Wij genieten van een heerlijke salade in Central Station. Een hip studentencafé in de net zo hippe Trubarjeva cesta.

Ljubljana is een stad waar je eens terug wil komen. Niet per se om nieuwe dingen te zien, maar om je nog eens onder te dompelen in de gemoedelijke sfeer. Beetje struinen en slenteren, koekeloeren, lunchen, terrasje pakken. Dat werk. Lekker lummelen in Ljubljana.

 

Trubarjeva cesta

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven