San Sebastian

San Sebastián is verrukkelijk – 7 tips

Donostia, zoals de Basken hun San Sebastián noemen, is één woord verrukkelijk. De relaxte sfeer, het prachtige oude centrum, de mooie baai, die woeste golven, de vele barretjes en oh… die overheerlijke pintxos.. De perfecte bestemming voor een stedentrip.

Wat je er zoal kan doen? Nou, wat dacht je hiervan?

  1. Pintxos, pintxos, pintxos…

San Sebastián is om je vingers bij af te likken. Letterlijk. De stad is een culinair epicentrum vanwege de vele Michelin restaurants. Staat je portemonnee zo’n gastronomische uitspatting niet toe, stort je dan op de pintxos. Dit is het Baskische equivalent van de tapas, maar dan geserveerd op een broodje. Je kan geen café voorbij lopen of je ziet schalen met de lekkerste hapjes op de bar uitgestald. Het leukst is om naar een cafeetje te gaan, een glas wijn te bestellen met een pintxo (of twee). Geniet van je hapje en het geroezemoes van locals en toeristen. Daarna wandel je naar de volgende bar, en door naar de volgende bar, enzovoorts, enzovoorts.

  1. Bekijk de stad vanaf de Monte Igueldo

San Sebastián ligt in een prachtige baai die je vanaf twee uitzichtpunten kan bewonderen. Dat kan vanaf Monte Urgull waar een 12 meter hoog Christusbeeld over de stad uitkijkt. Wij vonden het uitzicht vanaf de Monte Igueldo iets mooier. Je kan met een funicular (kabelbaantje) omhoog, maar wij besloten met onze hond Spetter naar boven te wandelen. Een pittige klim, maar eenmaal boven dan word je beloond met een geweldig mooi uitzicht over de stad en de baai. Het kleine pretparkje dat er ligt, en in het hoogseizoen ongetwijfeld veel bezoekers trekt, was nu gesloten en dat vonden we eigenlijk wel zo fijn. Nu konden we in alle rust van het uitzicht genieten.

  1. Op de pedalen

In San Sebastian wordt er volop gefietst. En dat kan er ook zonder problemen, in de stad vind je nette fietspaden en een huurfiets is er zo geregeld. Omdat wij net iets buiten het centrum geparkeerd stonden met onze camper, hebben wij op onze vouwfietsjes de stad bezocht. Met de zeewind door je haren langs de brede boulevard crossen. Aanrader!

  1. Playa de la Concha

Over die brede boulevard gesproken.. Die is ook heerlijk om op te flaneren. Er valt genoeg te bekijken, want hij voert langs het ruim 1350 meter lange Playa de la Concha dat midden in het centrum ligt. Met Monte Igueldo en Monte Urgell aan weerszijden is dit strand een van de mooiste stadsstranden die ik heb gezien. Je vindt er veel watersporters die met een sup, board of kano de golven trotseren.

  1. Playa de Zurriola

Ook het bekijken waard zijn de surfers op Playa de Zurriola. Ik bedoel natuurlijk hun kunsten.. Playa de Zurriola ligt in de surferswijk Gros achter het moderne Kursaal en naast de monding van de rivier Rio Urum in zee. Er heerst hier echt een sufersvibe door de vele surfscholen en hippe strandbars. Op de betonnen muur langs het strand kun je lekker in het zonnetje zitten en van de spectaculaire kunsten op het water genieten.

  1. Basilica de Santa Maria del Coro

Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk in elke stad die ik bezoek wel een kerk of kathedraal binnenwandel. Dat zal grotendeels met mijn achtergrond te maken hebben, maar ik hou ook van die serene sfeer midden in een drukke stad. In het oude centrum van San Sebastián ligt de prachtige Basilica de Santa Maria del Coro. Deze 18e eeuwse barokke basiliek is het bekijken meer dan waard. Voor 3 euro koop je een kaartje bij de vriendelijke klerk die je uitnodigt om vooral heel veel foto’s te maken van het interieur, het orgel en de prachtige altaarstukken. Check!

  1. Dwaal door het oude centrum

De sfeer in de stad ervaar je het best door er gewoon op je gemak doorheen te dwalen, zonder een ‘hotspot to-do list’ af te jakkeren. Het oude centrum (Parte Vieja) van San Sebastián leent zich uitstekend voor wat ontspannen geslenter. Behalve de bezienswaardigheden is er namelijk zoveel meer om van te genieten. Van de patissier van Aramendia Pasteleriak bijvoorbeeld, die de laatste hand legt aan een chocolade kunstwerkje. De groenteboer die net z’n tomaten uitstalt en de oude dames die bijkletsen op een bankje in het Alderdi Eder park.

 

Foto credits: Shutterstock/Alvaro German Vilela

 

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top