Bohinj

Het meer van Bohinj

We zijn in Slovenië. En voor mijn gevoel begint het avontuur nu pas echt. Dat is natuurlijk een beetje raar als je al vier maanden op reis bent, maar we komen nu in een deel van Europa waar ik niet eerder ben geweest.

Stara Fuzina

Skipiste

We hebben voor onze reis door Slovenië een aantal bezienswaardigheden én overnachtingsplekken op het oog. Om te beginnen in Kranjska Gora, een populair wintersportgebied net over de grens met Italië. Helaas blijkt de parkeerplaats vol en de voorzieningen gesloten. We rijden door naar de volgende locatie, maar het vinden van een camperplek in de winter blijkt hier nog niet zo makkelijk als gedacht. Wildparkeren wordt in Slovenië zonder pardon beboet, maar bijna alle legale camperplekken zijn dicht vanwege de winter. Ook het tanken van water is niet 1-2-3 geregeld. Op serviceplaatsen zijn de kranen gesloten als bescherming tegen de vrieskou. En de gewone parkeerplaatsen die we tegenkomen, zijn omgeven met allerlei verbodsborden, uitzonderingsborden en andere toevoegingen. In het Sloveens.

Het lukt ons niet om een goede plek te vinden en zo gebeurt het dat we na een dag rijden onze camper in het pikkedonker naast een andere camper parkeren. Op hoop van zegen. We zijn in de buurt van het Bohinj meer, aan de voet van een ieniemienie skipiste. Dat weten we. Maar dat we ons in een prachtige vallei bevinden, tussen statige boerderijen, slaperige dorpjes, uitgestrekte weilanden en hoge bergtoppen weten we op dat moment nog niet. We duiken vermoeid ons bed in.

landelijke omgeving

Winterpret

De volgende dag begint mistig en miezerig. Het is zaterdagmorgen en ondanks het druilerige weer wordt de kleine piste al in alle vroegte gebruikt door de inwoners van Stara Fuzina en omstreken. Het liftje sleept in een gemoedelijk tempo een handvol skiërs en snowboarders omhoog. In het barretje aan de voet van de helling verzamelen andere buurtbewoners zich voor koffie en kletspraat.

Onze camperburen zijn de Sloveense Mattija en Anja. Ze wonen in de buurt van hoofdstad Ljubljana en zijn het weekend hier om hun zoontje Nik te leren skiën. En natuurlijk om zelf van de winter te genieten. We vinden Anja op het schaatsbaantje, terwijl Mattija met Nik van de kleine piste zoeft. Vlakbij het skibaantje is een kleine helling waar de dorpskinderen op hun slee vanaf roetsjen. Met een skipak tot aan hun kin dichtgeritst, wollen mutsen, dikke wanten en blozende wangen van de kou. Hoe kneuterig het ook lijkt, er is winterplezier voor iedereen.

wandelen

Gespetter

Voor ons geen skies, schaatsen of slee, maar warme wandelschoenen. We besluiten de omgeving wat te verkennen en een wandeling te maken naar het Bohinj meer. De zon breekt voorzichtig door en de mist trekt weg. Nu pas zien we op wat voor fantastische plek we zijn beland. Via twee boerendorpjes lopen we naar het meer. In de zomer wordt deze plek overspoeld met toeristen aan de vele ‘appartmaji’ te zien. Nu is het er heerlijk rustig. We groeten een paar andere wandelaars. ‘Dober dan’. Bij het water strijken we neer op een bankje en drinken we de hete thee uit onze thermoskan. De reflectie van de bergen in het spiegelgladde meer wordt alleen verstoord door een paar eenden én een spetterende Spetter. Verder is het er oorverdovend stil.

Als we weer terug zijn bij ‘onze’ skipiste trakteren we onszelf nog op een warme chocomel en een rumthee. Mattija en Anja nemen afscheid, maar niet voordat ze ons hebben uitgenodigd om bij hen te komen overnachten in Ljubljana. Zover is het nog niet, nu genieten we nog even van het prachtige Bohinj.

meer

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top