Pirin National Park

Wandelen in Pirin National Park

Na onze wandeling langs de zandpiramides van Melnik smaakt deze streek naar meer. We rijden daarom verder Pirin National Park in. Op mijn verzoek maken we een klein uitstapje naar natuurlijke heetwaterbronnen in de buurt. Volgens de Park4Night app kun je daar heel makkelijk met je camper parkeren én is de toegang gratis. Het lijkt me zalig om de dag te beginnen met een plons in een warm bad.

Pirin National Park bergmeer

Ik ben niet de enige… Tientallen weekendvierende Bulgaren zitten gezellig bij elkaar in de warme baden, als haringen in een hete ton. We maken ons snel uit de voeten en koersen richting Bansko, waar we verder het park in rijden. Het komende weekend willen we rust, dus vrij in de natuur kamperen en een paar stevige wandelingen maken.

Pirin National Park

Koude kermis

Het bergdorp Bansko lijkt nu een spookdorp, maar is in de winter een schreeuwerige verzameling van steakhouses, hotels, casino’s en luchtkussens. Het populaire skigebied telt voor Bulgaarse begrippen een flink aantal pistes en zo te zien doet de middenstand van Bansko dan goede zaken. Het skioord en de directe omgeving is volgebouwd met hotels, appartementen en lodges. Vanuit het dorp gaat een gondel naar basisstation Banderishka. Het kost me geen verbeeldingskracht om voor me te zien hoe druk het hier in de winter is. Gauw rijden we via een slingerweg omhoog en vinden na een half uur rijden een prachtige plek voor onze camper. Onder de bomen, in het groen én op korte afstand van een klein restaurant.

Pirin National Park wandelen

Sound of Music

De volgende dag staan we vroeg op. Omdat het weekend is verwachten we dat we niet de enigen zijn die het park in willen. En dat klopt. Langzaam maar zeker komen er steeds meer auto’s en busjes omhoog het gebied in en heel even kijken we elkaar beteuterd aan. Een dag filelopen hoeft voor ons niet zo nodig. Maar dat zijn we snel vergeten, want het landschap is werkelijk wonderschoon. En hoewel ik geen Julie Andrews heet en we niet in de Alpen zijn, waan ik me toch op de set van de Sound of Music. Die groene weides, ruige bergtoppen en heldere stroompjes laten je bijna ‘Do-re-mi’-en. We klauteren gauw omhoog via een rotsig pad naar het eerste bergmeer.

Pirin National park hiken

Gullit

En al gauw merken we dat hoe verder we het gebied in trekken hoe minder wandelaars er overblijven. Met de enkeling die we tegenkomen maken we een gezellig praatje. De meeste Bulgaren zijn heel nieuwsgierig waar we vandaan komen en hoe we hier verzeild zijn geraakt. Als ze horen dat we Nederlands zijn is de reactie vooral ‘Ah, Marco van Basten!, Ruud Gullit!’ (echt waar..) en worden we meteen even bijgepraat over het Nederlandse voetbal van vandaag de dag. Iets waar Marc en ik helemaal geen kaas van hebben gegeten. Tja, waar een klein land na 32 jaar nog steeds groot in blijkt te zijn. Wij zijn op onze beurt vooral onder de indruk van het Bulgaarse natuurschoon en met name de diversiteit. Sneeuw, zon, meren, bergen, Pirin National Park heeft het allemaal. De paden zijn bovendien goed onderhouden en je vindt er nauwelijks zwerfafval. Spetter heeft het weekend van zijn leven en wij ook. Het natuurgebied is zo veelzijdig, je kan er ‘s zomers heerlijk wandelen, mountainbiken, raften, kajakken en klimmen en dat gebeurt ook volop, zonder dat het druk aan voelt. En dat betekent wat ons betreft een hele dikke duim omhoog voor Pirin!

Pirin National Park Bulgarije

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top