Athene Akropolis

Alleen in Athene

Athene stond niet op ons reisprogramma. Te groot, te warm, te druk. Nu alles anders is zetten we toch koers richting de Griekse hoofdstad. In Piraeus, de havenplaats van Athene, vinden we een bewaakte camperplaats. Deze smalle asfalt plek is andere koek dan de gebruikelijke pareltjes in de natuur, maar uitbaatster Maria is goedlachs en erg behulpzaam. Bovendien zijn we dankzij de metro in nog geen 30 minuten in hartje centrum.

Athene

Zo gezegd, zo gedaan. Bemondkapt (en gemuilkorfd) stappen wij met Spetter in de ondergrondse en na een half uur staan we aan de voet van de iconische Akropolis. Dat is al een bijzondere gewaarwording, maar dat we bij deze hotspot ook nog eens alleen zijn is surrealistisch. Er is geen toerist te bekennen.

Akropolis

De naam Akropolis is een samentrekking van de woorden ‘akros’ dat hoogste deel betekent, en ‘polis’ ofwel stad. Deze tafelberg midden in het centrum is dé trekpleister van Athene, en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Hier vind je onder meer de tempel Erechtheion, de tempel van godin Nikè, het Dionysustheater en het bekende Parthenon, de tempel gewijd aan godin Athene, beschermvrouwe van de stad.

Athene Plaka

Voor Spetter, en dus voor ons, zijn dit soort plekken niet toegankelijk. Maar er is genoeg op afstand te zien en daarom gaan we op zoek naar een stadsplattegrond en een koffietentje om ons ‘plan de campagne’ te bepalen. De meneer van het VVV informatieloket vertelt ons dat we met een handzaam keffertje de Akropolis hadden mogen bezoeken. Maar Spetter heeft niet het formaat van een handtas en dus wandelen we naar de Filapappou heuvel. Na een korte klim heb je een prachtig uitzicht op de Akropolis en het Parthenon. En omdat er niemand is, op een eenzame joggster na, voelt het alsof we alleen op de wereld zijn. Nou ja, alleen in Athene dan.

Oud en nieuw

De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in de volkswijk Plaka. Zo’n beetje alle monumenten vind je hier op loopafstand. We wandelen langs de bibliotheek van Hadrianus en de Romeinse Agora. We snuffelen bij wat souvenirshops en slenteren door de stille winkelstraten. Voor mijn portie vintage en street art bezoeken we de hippe wijk Psyrri. In de kleurrijke straatjes vind je traditionele sandalenmakers en kleine musea, maar ook trendy koffiebars, en restaurants. Little Kook is een theehuis en patissier, maar heeft dankzij de bonte façade en bijbehorende entourage meer weg van een hysterische circusattractie. Het themacafé wisselt elk seizoen van decoratie en is ongetwijfeld heel leuk om te bezoeken met kinderen.

Er zijn nauwelijks toeristen en dus zijn Marc, Spetter en ik degenen die juist bekijks trekken. De Atheners zijn vriendelijk en willen vooral weten waar wij in hemelsnaam vandaan komen. De ober van Pame Tsipouro Pame Kafeneio trakteert ons op een drankje en chocoladecake en denkt mee over het vervolg van onze reis. Zijn advies luidt; lekker in Griekenland blijven. ‘Greece is the best country in the world and you are very lucky to get stuck here.’ En zo is het maar net!

Athene streetart

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top