Vietnam Bac Ha

De kleurrijke markt van Bac Ha

Na een reis van 3 uur stap ik houterig uit de mini van. In een niet al te comfortabele houding ben ik in slaap gevallen, met een stijve nek als gevolg. Eerst maar eens de benen strekken. Er heerst op dit vroege uur al een bedrijvigheid van jewelste en ik wrijf de vermoeidheid uit m’n ogen. We zijn aangekomen in Bac Ha, in het noorden van Vietnam, vlakbij de grens met China.

Souvenirs

Volgens diverse reisblogs en andere geraadpleegde websites is de markt van Bac Ha een absolute must tijdens je rondreis door Noord-Vietnam. Na een verregende 3-daagse trekking in de buurt van Sapa, glibberend door de modder en gehuld in een plakkerige poncho, was ons reismoraal iets gezakt. En dus hebben we wel zin om even ontspannen te kuieren over de markt. Wie weet vinden we zelfs nog wat leuke souvenirs voor het thuisfront!

Date

Elke zondag stromen de bergdorpjes rondom Bac Ha leeg en komen de inwoners hier op de markt bij elkaar. In de eerste plaats natuurlijk om handel te drijven en de nodige inkopen te doen. Maar de markt heeft ook een sterke sociale functie als ontmoetingsplaats, dorpelingen komen hier bij elkaar om bij te praten en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Het schijnt ook dat jonge vrijgezellen iedere zondag naar de markt gaan in de hoop om, naast de wekelijkse boodschappen, een leuke date te scoren.

Kleurrijke Flower Hmong

Na een kop koffie op een geïmproviseerd terrasje beginnen we aan onze tour en duiken de drukte in. Ik geef mijn ogen goed de kost. In de eerste plaats aan de bezoekers van de markt zelf. Brommertjes (met vaak pa, ma, twee kinderen èn koopwaar) rijden af en aan, er wordt gesleept met houten manden vol pluimvee en overal zie ik mensen in prachtig gekleurde klederdracht. Er zijn afgevaardigden van diverse bergstammen,de een nog mooier dan de andere. De Flower Hmong zijn het meest kleurrijk van allemaal. Een lust voor het oog. Ik vraag of ik ze mag fotograferen en ietwat schuchter poseren ze voor mijn camera.

Te kust en te keur

Je kan het zo gek niet bedenken of het wordt op de markt verkocht. Naast de gebruikelijke koopwaar zoals groenten, fruit, lappen stof, gereedschap, vis en vlees worden er ook levende dieren verhandeld. Van kippen, ganzen, varkens, katten, hondjes (“no, no, not for eating”), tot paarden en waterbuffels aan toe. Helaas gaat het er niet altijd even zachtzinnig aan toe en wisselen de dieren hardhandig van eigenaar. Ik krijg er een knoop van in mijn maag, maar probeer dat zo goed als dat gaat te negeren en loop snel door.

Georganiseerde chaos

En ook al oogt de opzet van de markt in eerste instantie wat chaotisch, er zit wel degelijk een structuur in en weet iedereen feilloos zijn weg te vinden. Het hoofdplein is namelijk opgedeeld in verschillende secties, elk deel heeft zijn eigen koopwaar. Zo koop je je gereedschap bij de ijzersmeden. Een prachtig geborduurde sjaal of tas vind je verderop bij een van de vele kleurrijke stoffenkraampjes. Je kunt jezelf een nieuwe coupe laten aanmeten bij het rijtje openluchtkappers. Iets verderop is een overdekt gedeelte waar mensen gemoedelijk samen aan tafel zitten en een vers bereide maaltijd nuttigen. Bij de groenten afdeling zitten een paar dames rode pepers in handzame bosjes aan elkaar te rijgen. Om hen heen verzamelen geïnteresseerde kopers zich, druk onderhandelend over de koopwaar. Maar alles verloopt even ontspannen en relaxed.

Rond het middaguur is de markt al weer op zijn einde en pakt iedereen zijn spullen in. Volgende week begint alles gewoon weer opnieuw. Door alle indrukken ben ik niet aan de souvenirs toegekomen. Ik haal mijn schouders op, mijn mooiste aandenken staat immers op de SD-kaart van mijn camera.

 

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top