Meteora

Monnikenwerk in Meteora

We rijden van de indrukwekkende geschiedenis van Delphi naar het natuurschoon van Meteora. Een prachtige route door het heuvelachtige binnenland. We slingeren omhoog en omlaag door het Parnassus gebergte, onderdeel van het gelijknamige Nationale Park. Hier bevindt zich ook het grootste skigebied van Griekenland. De spookdorpjes met verlaten lodges, dichtgetimmerde restaurants en skirentals geven het verder desolate landschap een wat treurige aanblik.

camper Meteora

Lekkere trek

We hebben lekkere trek en stoppen bij een bakkerij. Op een reisdag trakteren we onszelf vaak op een snackje, hier in Griekenland resulteert dat steevast in een warm broodje met feta. Smullen! De verkoopster oogt vermoeid en kijkt dromerig naar onze camper. Ooit, als haar vier kinderen op eigen benen staan, wil ze ook met een camper op reis. Dan is haar tijd eindelijk aangebroken. Maar zover is het nog niet, de jongste heeft net zijn baan verloren en woont sinds kort weer thuis. Ze zucht en wenst ons vriendelijk een mooie reis. Een beetje beschaamd stap ik weer in onze camper.

Het Griekse landschap blijft verbazen. Ik heb nooit geweten dat het zo veelzijdig is. Het ene moment lig je te zonnen aan een azuurblauwe baai, het andere moment staar je in de verte over de olijfboomgaarden bij Delphi. En zo cross je met je camper langs de naaldboombossen van Parnassus en stuit je plots op de torenhoge rotspilaren van Meteora. Een aanblik die je meteen de adem beneemt.

For your eyes only

Meteora was in eerste instantie een toevluchtsoord voor kluizenaars, totdat monniken er vanaf de 11e eeuw hun kloosters gingen bouwen. Er verrezen er uiteindelijk 24. Als je je probeert voor te stellen hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, dan begrijp je meteen wat er met de term ‘monnikenwerk’ bedoeld wordt.. Tegenwoordig zijn er 6 kloosters over. Het bekendst is het Holy Trinity klooster, waar Roger Moore in 1981 in de huid van James Bond kroop tijdens de opnames van ‘For your eyes only’. Wij bezoeken het Varlaam Monastery, de andere kloosters zijn ofwel tijdelijk gesloten of hebben aangepaste openingstijden. Maar dat vinden we niet zo heel erg, het landschap leent zich namelijk uitstekend voor een prachtwandeling of een moment van bezinning.

Meteora zonsondergang

We overnachten op een van de hoger gelegen parkeerplaatsen met een eersteklas uitzicht op de rotsen. Normaal gesproken kun je dat in het hoogseizoen wel vergeten, maar nu zijn we alleen. Onwerkelijk! De ondergaande zon zet het natuurschoon in een gouden gloed. We installeren ons met een kop thee op een van de plateaus en kijken net zo lang totdat de zon achter de pieken is verdwenen. Ik geloof niet dat we ooit zoiets hebben gezien! Griekenland op haar aller-, allermooist!

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top