Ericiera

Verliefd op Ericeira

Er zijn van die plaatsen die je meteen in je hart sluit zodra je er aankomt. Ericeira is er wat ons betreft zo één.

Surfreservaat

Dat dit een waar surfmekka is, laat zich raden. Onderweg naar Ericeira passeren we moderne surfshops, hippe surfbars, surfscholen en de statige bronzen surfer die uitkijkt over de zee. Bijzonder is dat de kustlijn van de stad in 2011 is uitgeroepen tot surfreservaat (World Surf Reserve), de enige in Europa. De verschillende stranden zijn voor zowel beginners als gevorderden ideaal om met een board het water in te duiken. Maar daar komen wij niet voor. Na al die regenbuien van de afgelopen dagen hoeven wij niet zo nodig het water in.

Winter

De weersvoorspellingen zien er gelukkig goed uit, 16 graden overdag en een bescheiden zonnetje. Daar doen we het voor! Terwijl de inwoners rillen van de kou, zitten wij in korte broek op het terras. ‘It’s winter!’, de serveerster van het koffietentje verklaart ons voor gek. Ericeira biedt ook in het naseizoen voldoende vertier. Het centrum bestaat uit een gezellige wirwar van kleine straatjes met boetiekjes, knusse visrestaurants of een bakker. Daar zijn er overigens genoeg van, van die bakkers. Hoeveel padaria’s en pastelaria’s kan een Portugees dorp hebben? Niet dat wij klagen hoor, we nemen gewoon nóg een pastel de nata. De witte panden met de blauwe raamkozijnen geven Ericeira die fijne mediterrane sfeer, net als de was die vrolijk buiten wappert en het plein met rondom die prachtige platanen. Het kapelletje met het mozaïeken binnenwerk is ook bijzonder fotogeniek. Eigenlijk kun je hier alles wel op beeld vastleggen, zo mooi!

Mafra

Vlakbij Ericeira ligt het dorp Mafra, dat bekend staat vanwege het imposante koninklijk paleis en de bijbehorende basiliek. We besluiten dat dit onze volgende stop wordt, nu we daar toch in de buurt zijn. We boffen. Vlak naast het paleis is een mooie parkeerplaats aangelegd waar we mogen overnachten. Na een eerste korte verkenningstocht door het dorp besluiten we naar de lokale VVV te gaan voor een plattegrond en meer informatie. Er zal vast meer te zien zijn dan alleen het paleis. De dame achter de balie lijkt verrast door onze vraag. Nee, behalve het paleis en de basiliek is er eigenlijk niets dat het bekijken waard is. En of we Ericeira al hebben bezocht? Ok. We laten ons hierdoor niet uit het veld slaan en besluiten zelf kriskras door het dorp te lopen. Er moet toch iets charmants te vinden zijn? Maar na tien keer langs hetzelfde café te hebben gewandeld komen we tot dezelfde conclusie. Het paleis en de basiliek zijn prachtig, maar dan heb je het ook wel gehad. Door naar Cascais.

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top