Sarajevo

Winters Sarajevo

Nou, daar staan we dan. Ergens in de heuvels rond Sarajevo, op het parkeerterrein van wat voor de oorlog het restaurant met het mooiste uitzicht op de stad moet zijn geweest. Het is pikkedonker. We zijn gestrand.

Dankzij een plots opkomende sneeuwstorm raakte onze navigatie volledig het spoor bijster en stuurde ons steeds hoger de heuvels in. En dus dieper in de penarie.. De camper heeft moeite om omhoog te komen over het gladde wegdek, ondanks de sneeuwkettingen. Bij het meest steile stuk gaan ze kapot en zakken we dieper weg in de sneeuw. We kunnen geen kant meer op.

Sarajevo

Dankzij de hulp van twee aardige passanten lukt het ons om te keren en een parkeerplaats 100 meter terug te bereiken. Hier zullen we noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen. Het sneeuwt onverminderd door en de wind giert om onze camper. Er hebben meer auto’s moeite om zich een weg te banen door de sneeuw. Naast ons parkeert een wagen. De twee jonge mannen lijken beschonken en zwalken met een zaklamp rond onze camper voordat ze besluiten ook in hun auto te overnachten. Enigszins gespannen brengen we de nacht door.

ijspegels Sarajevo

De volgende ochtend staan we nog dieper in de sneeuw. Het heeft een graad of 11 gevroren en de ijspegels hangen aan onze camper. Een prachtig winters tafereeltje als de situatie er naar was. Het is kraakhelder en we hebben een fantastisch uitzicht op Sarajevo, eerlijk is eerlijk, maar we willen hier weg. We nemen nauwelijks tijd om te ontbijten en gaan er op uit om hulp te zoeken. In de buurt van de beoogde camperplaats zou ook een autobedrijfje moeten zitten. We nemen onze kapotte sneeuwkettingen onder de arm mee en vinden na een tijdje zoeken de werkplaats. De vriendelijke eigenaar begrijpt het probleem en last de kapotte onderdelen weer aan elkaar. Dankzij deze reparatie kunnen we ons in ieder geval weer uit de sneeuw bevrijden en voorzichtig naar beneden. Nieuwe sneeuwkettingen kopen we onderweg.

De camperplaats waar we naar zochten is ook ondergesneeuwd en daarmee niet kampeerbaar. We verlaten daarom winters Sarajevo en vervolgen onze weg naar Mostar over de wonderschone M17.

sneeuw Sarajevo

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top