offline avontuur

Offline avontuur – hoe bereikbaar wil je zijn?

Voor een camper platform werd me gevraagd een blog te schrijven over onze online bereikbaarheid. Welke voorbereidingen hebben we getroffen om zo digitaal mogelijk te zijn en welke tips hebben we voor aanstaande reizigers? Met onze website, Polarsteps pagina en social media zou je denken dat dit stukje tekst een fluitje van een cent is. Nou nee. Hoe langer ik over het onderwerp nadacht, hoe meer weerstand ik voelde. Mijn Word-document bleef in de tussentijd akelig leeg.

Snor

Niet dat we onze online zaakjes niet op orde hebben. Integendeel, met die bereikbaarheid zit het wel snor. Iets té snor, als je het mij vraagt. Ik durf te stellen dat we nu zelfs veel meer online zijn dan voor ons vertrek. En daar hebben we niets voor hoeven doen. Want dankzij de formidabele 4G dekking binnen Europa en onze dikke Vodafone databundel, scrollen, liken en swipen we dat het een lieve lust is. En nu, na amper vier weken reizen, begint dat te wringen.

Appeltaart

Want ik weet precies wat de weersvoorspellingen zijn in Nederland, dat mijn lieve vriendin een mooi uitziende appeltaart heeft gebakken en dat onze favoriete bloemist op feestelijke wijze zijn kerstetalage heeft onthuld. Leuke weetjes, maar om nou te zeggen dat we echt wég zijn… Nee.
De behoefte aan rust en vrijheid, dat was wat ons deed besluiten om voor langere tijd op reis te gaan. We wilden ervaren hoe het is om tijdelijk los te zijn van onze zekerheden. Familie, vrienden, werk en routines achterlatend. We zijn nu nog te kort weg zijn om daar al iets zinnigs over te zeggen, maar ik vrees dat ik je het antwoord ook schuldig moet blijven als we op deze manier doorgaan.

Offline avontuur

Natuurlijk kan ik in mijn camperblog iets schrijven over de mifirouter, extra SIM-kaarten en een persoonlijke hotspot en dat zal ik ook heus doen. Maar liever heb ik dat mensen zich eerst afvragen of ze überhaupt wel zo bereikbaar willen zijn. Sta eens stil bij het doel van je reis. Want er is vast een reden om op vakantie te gaan en die heeft waarschijnlijk weinig te maken met het eindeloos scrollen door je Facebook tijdlijn. Ik gok eerder op het ontdekken van iets onbekends, op verwondering, verbazing en het gevoel van avontuur. Dingen die je niet ervaart als je veel online bent. Online uit gewoonte, verveling, of gewoon omdat het kán. Ontdek weer hoe het voelt om het grootste gedeelte van de dag offline te zijn en te genieten van het moment. Ik durf te wedden dat je je vrijer voelt dan ooit.

Bewust

Tja, nou schrijf ik dat wel zo mooi, maar wat ga ik er zelf aan doen? Daar heb ik natuurlijk over nagedacht. Want het zou eeuwig zonde zijn om over een tijd terug te komen van een geweldige reis, zonder dat ik echt weg was. Daarom ga ik voortaan bewuster online. Alle overbodige apps zijn verwijderd van mijn telefoon. Die telefoon verdwijnt overdag onderin mijn rugzak. Foto’s maak ik gewoon weer met mijn camera. En een enkele keer per week plaats ik een update op social media. En als dat nog te veel blijkt, dan pas ik dat weer aan. Want ik keer liever naar huis met een hart vol herinneringen, dan een duizelingwekkende Instagram feed.

 

Foto credits: Jan Willem de Venster

Instagram
Twitter
Facebook
LINKEDIN

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top