Ode aan de herfst

Na een zalige zomer heeft de herfst zijn intrede gedaan. En terwijl anderen deze tijd van het jaar verafschuwen, vind ik het een verademing. Paddenstoelen die gezellig uit de grond schieten, de bomen die langzaam van kleur veranderen en de steeds korter wordende dagen. Na de zomer waarin je je in allerlei meedogenloos korte broekjes, vrolijke jurkjes en niets verhullende bikini hebt moeten hijsen, heb ik nu eindelijk weer een excuus om me te verstoppen in een gebreide slobbertrui. Niks lekkerder dan op een regenachtige zondagmiddag met een kop kaneelthee op de bank te kruipen terwijl een pompoensoep op het vuur pruttelt. Ja ik kom er eerlijk voor uit, ik hou van de herfst!

Leven volgens de seizoenen

Want naast al die najaarsgezelligheid, heeft het wisselen van de seizoenen ook een diepere laag. Waar de zomer symbool staat de zon, de warmte en energie, zo symboliseert de herfst het loslaten, reflecteren en naar binnen keren. Dat kun je zowel letterlijk als figuurlijk opvatten. Bedenk maar eens hoe het werkt. In de zomermaanden ben je veel buiten, bruis je meer dan gemiddeld van de plannen en voel je je blij. Daar hoef je vrij weinig voor te doen. De lange dagen en de zon zorgen namelijk voor een natuurlijke energyboost. Maar zodra de herfst begint, voel je je minder levenslustig. Waar je de afgelopen maanden het liefst tot laat op het terras hing en niet naar huis te branden was, heb je nu veel minder de behoefte om  de deur uit te gaan. Het liefst plof je na een dag werken op de bank. En dat is ook precies wat de bedoeling is. Dit seizoen staat namelijk voor het terugtrekken en naar binnen keren. Het is tijd om rustig voor jezelf de balans op te maken.

Ont-moeten

Wat vind jij belangrijk? Wat ‘moet’ jij van jezelf?  En wat kun je loslaten? Want net als de bomen die hun bladeren verliezen, zo kan ook jij bepalen wat je kunt laten gaan. Zeker in de tijd waarin we leven is het aan te raden om je te ontdoen van onnodige ballast. We ‘moeten’ al zo ontzettend veel: een succesvolle carrière, een fantastische liefdesrelatie, een gelukkig gezin, een grote vriendengroep. Daarbij moeten we er ook nog eens goed uitzien, verantwoord eten, regelmatig sporten en dat delen we dan ook en masse op social media. Want anderen moeten wel zien hoe leuk we het hebben. Vreselijk vermoeiend als je het mij vraagt. Bovendien liegt het gevaar op de loer dat je leven verandert in het afjakkeren van een to-do list waarbij je meer en meer van jezelf vervreemdt. Ik kwam laatst op een website een mooie quote tegen;  “door je te ont-doen van al je moeten, ont-moet je jezelf”. De symboliek van de herfst wordt wat mij betreft niet treffender omschreven dan in deze zin. De komende maanden koester ik hem. Jij ook?

 

 

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top